Chat X
Arata data postarii
Powered by DirectVision
 
 


 Pariu pe prietenie,24-ian-2010 - 2  de Administratia Bocancului Literar  
 
  
 # Detalii  # Link creatie:

Dacă ar fi să definesc într-un singur cuvânt sărbătoarea prieteniei de la Mojo, aş spune fără să stau pe gânduri: căldură. Pentru că într-o noapte cu temperaturi extreme şi coduri multicolore ne-am regăsit cu toţii în pod la Mojo cum spune cârcotaşul Laurenţiu Ghiţă într-o epigramă ad-hoc:

Văzând că vremile sunt reci
Ba chiar se-anunţă galben cod
Ne-a scos Bocancul azi, din beci

Şi ne-a urcat la Mojo-n pod!


Să vă spun drept, mă felicit că nu l-am lăsat pe Laurenţiu să fie moderatorul serii cum de altfel a mai fost, pentru că sigur am fi pornit-o cu toţii pe o pantă umoristico-satirică atât de tentantă de altfel şi pentru mine. Dar vom face cât de curând şi o ediţie cu epigrame şi umor, fiţi siguri.

Şi uite cum abia ce amintesc de naşa evenimentului, adică de Clara Mărgineanu (care ne-a botezat aceste întâlniri cu numele
Pariu pe Prietenie), că iar simt agitaţie în colţul cârcotaşilor (deja se făcuseră doi: Laurenţiu era însoţit de Alex Huppert).

Zice Laurenţiu: - La un an se cuvine să tăiem moţul la băieţei şi să rupem turta la fetiţe. Aşa că, primul în vizor este, evident, Sorin:

La un an de bocănceală,
Vrem să-i luăm lui Sache moţul,
Dar ne păcăleşte, hoţul,
Ţeasta lui e tot mai cheală!

Şi apoi o ia în colimator pe „naşa” Clara Mărgineanu:

Bocăncioşii din mansardă

Strigă cât îi ţine burta:

“Dă-ţi jos, masca, Cleopardă,

Să putem să-ţi rupem turta”!

 

Prezenţii de la distanţă din seara de 24 ianuarie 2010 sunt doi poeţi: Lucian Avramescu şi Dan Verona. Aşa că eu am citit numai din operele lor, cu o singură excepţie, poemul Lui Eminescu, de Nicolae Stoie.

Apoi Icarus, o trupă dragă nouă. Ei au venit tocmai din nordul ţării cu tot cu părinţi, de la Săveni judeţul Botoşani. Vă daţi voi seama pe ce ger au călătorit pentru a cânta şi a ne ura la mulţi ani la această primă aniversare… dar nu numai ei au venit din Botoşani...

Clara Mărgineanu citeşte apoi din volumul cu numărul zece,
Măştile Cleopardei. Ştiu eu pe cineva care a intrat întâia oara în Pariu (destul de sceptic, pot spune) şi care le-a înregistrat în secret pe Clara şi pe Alina Manole. Asta ca să ne facem o idee despre prima impresie făcută unui IT-st de meserie, care se declara fan unui cu totul alt gen de muzică decât folk-ul. Alte cuvinte sunt de prisos.

Citesc poemul
Lui Eminescu de Nicolae Stoie, iar Teatrul InDArt începe un spectacol cu poeme semnate Mihai Eminescu aranjate însă sub o altă formă decât cea cu care suntem obişnuiţi.

Proiectul Tivodar fără Aurica dar cu un Ştefan şi un Alex de zile mari ne cântă melodii din repertoriul lor. Şi aici voi divulga un secret… muzica lor l-a adus de la bar pe unul din şefii clubului Mojo, pe Mat: - Very nice. Yes, very nice! spune de lângă scară.

Da, o seară reuşită în care epigramistul Laurenţiu Ghiţă nu se lasă şi intervine când te aştepţi mai puţin. Zice:
Minunat au cântat băieţii de la PROIECTUL TIVODAR, dar...:

Eu acum vă spun direct,
Până nu mă bombăniţi:
Cât rămâneţi un proiect,
Stăm şi noi mai liniştiţi.

Bogdan Federeac recită poezii proprii, el este un alt tânăr botoşănean care a dorit să ne cunoască şi căruia îi mulţumim pentru daruri: poemele lui.

Urmează Emilia Dănescu cu o provocare, un concurs
Cine ghiceşte poezia?  Premiul oferit de Bocancul Literar cu această ocazie a fost volumul Clarei Mărgineanu, Măştile Cleopardei. Era vorba de poemul Leoaica tânără, iubirea - autor Nichita Stănescu. Au ghicit doisprezece invitaţi şi pentru a nominaliza câştigătorul serii, Clara a rugat-o pe pictoriţa Ioana Streinu să extragă un bilet din mascota Bocancului Literar. Câştigător a fost chiar poetul botoşănean Bogdan Federeac.

Alina Manole vine lângă mine şi citeşte două poeme proprii, apoi cântă două melodii la fel de proprii şi foarte iubite de toţi.  Desigur că în colţul cârcotaşilor se aude iarăşi o rumoare. Zice Laurenţiu:

Pentru A(li)na lui Manole

Ca să urcăm pân’ la console

Pariul pe Prietenie,

Propun: Pe-Alina lu’ Manole
Să o zidim la temelie!


Ziceţi şi voi, cum o să mai vină Alina la serile noastre când aude cam ce-o aşteaptă la Pariu?

Cristi Vasilică de la Teatrul InDArt citeşte un fragment din
Pata, este vorba de romanul pe care George Corbeanu Firea (zis şi Dumitru) l-a început şi este continuat pe site-ul Bocancul Literar. Curioşii îl pot găsi în pagina de autor a domnului sus amintit.

Zice Laurenţiu:
Domnul Alexandru Huppert , ca să se bage în seamă, m-a taxat pentru că am pufăit dintr-o ţigară:

De-aş fi găsit pe-aici o orcă,

Aş fi luat-o ca atare,

Dar văd o fază şi mai tare:

Pe Laurenţiu, cu-o… mahorcă!


Îndrăzneala şi afrontul lui au primit, evident, replica binemeritată:


M-ai provocat, şi-atâta-ţi spun,
Până să ne vedem pe drumuri,

Dacă la mine e tutun,
La tine, frate
-s numai fumuri!

Şi, precum Băse lui Geoană, lovitura finală:


Acelui ce m-a provocat,
Doar două vorbe am de zis:
Dacă mă las eu de fumat
Te laşi atunci şi tu de scris?


Mariana Modolea, curioasă ca orice nativ din Fecioară, doreşte să afle lucruri inedite de la primele Pariuri pe Prietenie (la care ea nu a participat pentru că încă nu ne cunoscusem). Desigur c-a avut-o în vizor pe Alina Manole, pentru că Alina a moderat prima întâlnire de Pariu de la Papa la Şoni din 18 ianuarie 2009. Ce au spus prietenii noştri o să puteţi auzi pe site dacă urmăriţi înregistrările.

La
Open Stage s-au înscris şi au citit Ana Şerbănescu şi Cristi Vasilică, au revenit cei de la Proiectul Tivodar pentru încă trei melodii. Apoi am citit alte poeme semnate Lucian Avramescu şi Dan Verona.

Să vă povestesc încă ceva care m-a emoţionat… Ovidiu Scridon s-a întors în Bucureşti special pentru a serba împreună cu noi această seară. Minunat gestul partenerului şi prietenului nostru.

Ultimul botoşănean al evenimentului a fost cantautorul Ciprian Cotruţă. La numai 20 de ani a reuşit deja să atragă atenţia asupra lui şi sper că ascensiunea lui să nu se oprească prea curând. O voce cu totul specială, care a atras şi alţi muşterii din clubul Mojo. Georg Roth spune că aceştia sunt adevăraţii muzicieni, care compun şi cântă live, nu cei de la televizor care merg cu cd-ul după ei. Ciprian, felicitări!

Încheierea a fost comună, Clara l-a rugat pe Ovidiu Scridon să cânte ceva cunoscut de toţi şi uite cum ne urcăm cu toţii pe scenă. Iată-ne sus, lângă Ovidiu, eu şi Adrian Dumitru, George Corbeanu şi Georg Roth, Ana Şerbănescu, Cezar şi Victor Filote, Clara Mărgineanu, Andrei Cicioc şi Bogdan Pinghireac de la Icarus, Mariana Modolea, Ciprian Cotruţă, Emilia Dănescu, Ştefan Tivodar, Alex Nichita şi… nu mai ştiu cine era acolo. Multă căldură sufletească în seara de 24 ianuarie 2010.

Acum, la început de an, voi enumera din nou partenerii Pariului pe Prietenie:

Bocancul Literar
Mojo Music Club
Teatrul InDArt
Forever Folk
e-Folk
FolkFrate
Clara Mărgineanu
Maria Gheorghiu
Ovidiu Mihăilescu
Alina Manole
Cantos
Fox Studis
Eugen Avram
Ovidiu Scridon
Proiectul Tivodar
Puiu Creţu

Pentru seara aceasta specială vă mulţumesc tuturor.


Moderatorii serii: Sorin Teodoriu şi Mariana Modolea


Clara MărgineanuÎn prim plan familia Filote, în stânga Teatrul InDArt


În mijloc: scriitorul Luca Dinulescu şi Marius Stracna (IT-stul de care vă spuneam)


Laurenţiu Ghiţă, Alexandru Huppert, Emilia Dănescu


Clara Mărgineanu şi prietenii


Cârcotaşii Laurenţiu Ghiţă şi Alexandru Huppert


Proiectul Tivodar: Ştefan şi Alex


Teatrul InDArt: Cristi, Bogdan, Cristina, Natalia, Mihai şi Silvia


Trupa Icarus: Andrei Cicioc şi Bogdan Pinghireac


Alina Manole


Alina Manole lângă Sorin Teodoriu


Bogdan Federeac


Alina Manole


Laurenţiu Ghiţă, Cristi Vasilică şi Mariana Modolea


Ciprian Cotruţă


Ovidiu Scridon


La aparatul de luat vederi color, George Corbeanu Firea (zis şi Dumitru)


Poză de grup


Poză de grup


Finalul: poză de grup

Comentarii


Bun venit pe Bocancul Literar, o comunitate literară ce încearcă să ofere creatorilor de artă din România şi nu numai, o altă perspectivă despre internet. Vă vom îmbia cu literatură, muzică, teatru, fotografie şi cu seri de folk şi poezie. Dacă doreşti să intri în Bocancul Literar te poţi înscrie chiar acum.

Alte optiuni


Utilizatori online

Sponsor principal